Ledeninitiatief - Filmavond: Het Dappere Broodroostertje

Maandag 20 januari 2020 19:15 - Maandag 20 januari 2020 21:00 - 14 mensen gaan
Ledeninitiatief - Filmavond: Het Dappere BroodroostertjeIn 1982 zou Disney een verfilming van de novelle "The Brave Little Toaster" maken. Door wat problemen werd de ontwikkeling echter verplaatst naar een nieuwe, kleine studio, gefinancieerd door Disney en met ex-medewerkers van Disney. Wat dit betekende? Het Dappere Broodroostertje kon thema's verkennen die door Disney niet zouden worden toegestaan.

De animatiefilm stelt als hoofdgedachte de vraag wat het zou zijn om een apparaat te zijn, maar gaat onder andere ook over de angst om achtergelaten te worden en de tegengestelde krachten van het gevoel dat je waardeloos bent en de vreugde van verlossing.

Naast die thematiek bevat de film ook visuele cues en symboliek die je niet zou verwachten van een kinderfilm. Bovendien heeft het een grootse soundtrack, gecomponeerd door David Newman (o.a. Anastasia, Ice Age). Dit was een van zijn eerdere werken, en Newman had de filosofie dat achter elk vreugdesakkoord een element van verdriet schuilt. Daarom verweefde hij dood, vreugde, liefde, verlies en worsteling in de soundtrack. In symbiose met de instrumentele stukken bevat de soundtrack ook vier liedjes, waarvan een gaat over de overname door (destijds) moderne apparaten, dus misschien nog een beetje KI-gerelateerd ook!

Wij gaan op maandagavond 20 januari deze cultfilm kijken op Drift 21. De film is vrij moeilijk te vinden (in tegenstelling tot de twee vervolgen, die Disney 10 jaar later heeft uitgebracht), maar een van ons kwam in een kringloopwinkel een dvd met een Nederlandse vertaling tegen. Daar moeten we het dus mee doen. 😉 Misschien heeft het wel wat nostalgisch!

PS: Neem je broodbeleg-AiAiAi mee!
Wie:
Ledeninitiatief
Wat:
Filmavond: Het Dappere Broodroostertje
Waar:
Drift 21 - 003
Wanneer:
20 januari 19:15 - 21:00