USCKI Incognito Logo link

Geschiedenis

Toen in 1988 CKI werd opgestart werden de studenten een rijstebrijberg van praktische problemen gesteld. Een deel hiervan waren onvermijdelijke opstartproblemen, nog bemoeilijkt door het feit dat het de eerste studie van dit soort in de wijde omtrek was (misschien zelfs ter wereld). Maar een belangrijk deel werd veroorzaakt door het karakter van onze studie: interdisciplinair en gericht op een voortdurend vernieuwend en verschuivend vakgebied.

De eerste CKI-ers moesten elementaire problemen oplossen als "waar, wanneer en van wie krijg ik les?" of "wie bemachtigt het enige in Nederland vindbare boek voor dit vak?". Ook werden zij in het diepe gegooid wat betreft het aanpassen van het studieprogramma aan de snel wijzigende opvattingen omtrent CKI. Deze belangrijke problemen boden zij het hoofd in samenwerking met de faculteit wijsbegeerte in de vorm van de nieuwsbrief COGNITIO, de gezamenlijke boekeninkoop BOOCKI en de Studie Richtings Commissie CKI(SRC CKI), een commissie van studenten en staf die de faculteit adviseert omtrent het studieprogramma. Deze zelfde groep actieve studenten is later ook de drijvende kracht geweest achter de oprichting van de Gemeenschappelijke Commissie CKI(GC CKI), een commissie van stafleden van de in CKI deelnemende vakgroepen die bij de interdisciplinaire studie CKI de functie van faculteit vervult.

Toen de tweede lichting CKI-ers arriveerde was er zelfs een introductieweekend georganiseerd.

Tijdens dit weekend gingen er stemmen op om de door studenten tentoongespreide activiteiten te bundelen, coördineren en uit te breiden. Dit resulteerde in een eerste vergadering waar een aantal mensen zich bereid verklaarde de oprichting van een vereniging ter hand te nemen. Dit betekende een heel uitgezoek over de gewenste formule: stichting of vereniging, relatie met faculteit, hiërarchie, financiering, etc.

1 januari 1990 was het dan zover, de Utrechtse Studieverenigng Cognitieve Kunstmatige Intelligentie "INCOGNITO"(USCKI) was een feit. Een periode van vallen, opstaan, nog harder vallen etc. kon beginnen. Hier volgen wat successen. Allereerst was daar het 2e Open Nederlanse Kampioenschap Computer Othello(een simpel soort Go, computer tegen computer). Dit was zeer geslaagd en wordt dan ook op 4, 5 en 6 oktober a.s. herhaald. Er werden vele bedrijven aangeschreven, en een aantal reageerde positief en was in voor een gesprek over CKI, hun visie daarop en de mogelijkheid van een bedrijfsexcursie. De boekenverkoop werd overgenomen van de initiator en de eerste lezingen werden georganiseerd. De CKI-er werd op diverse lokaties aan het feesten gezet. Er werden INCOGNITO-sweatshirts gedrukt, naast veel andere promotie artikelen. De eerste verenigingsintroductie was een gezellige chaos. Excursies naar de Universiteit van Nijmegen, Philips, IBM etc. werden met veel belangstellenden ondernomen. Er werden algemene vergaderingen belegd, sommige daarvan met een ludieke inslag (bestuur als sinterklaas & zwarte pieten). Het verenigingsblad AIAIAI werd door enthousiaste studenten uit de grond gestampt en leidt zoals je ziet een bloeiend bestaan. Er werd een zeer succesvolle studiereis naar Berlijn gemaakt. Recent was er dan ook nog Incognito's zeer opvallende stand op de op de "Hart van Nederland"-beurs in de jaarbeurs.

Ondertussen zijn er na de initiatiefnemers al weer twee besturen gekozen en blijkt een groot aantal CKI-ers steeds weer bereid zich voor bepaalde functies of activiteiten in te zetten. INCOGNITO is uitgegroeid tot een vereniging met een veel serieuzer karakter dan andere studieverenigingen. Daarbij heeft INCOGNITO in verhouding zeer veel medewerkers en evenredig veel activiteiten. Je wordt kortom lid van een springlevende, hyperactieve, bloedserieuze, extreemnuttige, geweldiggezellige studievereniging.

Knud Boucher - AiAiAi 8(Introductie 1991)